GEÏMPONEERD. Zou 'Passchendaele2017' het Brexitdenken van Theresa May niet even hebben laten wankelen?

De Britse herdenking van de Slag om Passendale, de 3de Slag bij Ieper, was ongewoon indrukwekkend. De ceremonie, de muziek, het lichtspel, de enscenering, de teksten: er was nauwelijks iets over op te merken. Om in te lijsten en vooral om te onthouden wat we eigenlijk ook al wisten: de waanzin van oorlog.

THERESA MAY

En net die gedachte - die waanzinnige logica van conflicten - haakte ons vast bij de Britse premier Theresa May, die in matige opsmuk - een keurig, neutraal - slechte zielen zouden het fantasieloos noemen -  mantelpakje en geheel hakloos - verscheen.
Zou mevrouw Theresa in het diepst van haar gedachten, terwijl ze daar
onder die monumentale Menenpoort stond, terwijl ze daar, onder de neerdwarrelende poppyblaadjes, van de Britse prins en de Belgische koning vernam hoe Gemenebest-soldaten schouder aan schouder streden met de Belgische soldaten, hoe wij 'ons tomorrow' te danken hebben aan 'hun day' die ze prijsgaven...
... zou mevrouw Theresa, zo dachten we, zich op dat ogenblik niet realiseren hoe fout dat hele Brexit-gedoe is? Hoe helemaal niet strokend met wat we uit die waanzin van oorlog en conflicten kunnen leren? Hoe dat 'dissoneert' met datgene waarvoor al die jonge mensen hun leven lieten?

EN DIE VAN ONS...


Misschien zijn wij naïef, misschien lezen wij de les verkeerd, alhoewel... we denken, eerlijk, dat we toch enige vertwijfeling in haar blik zagen. Heel even. Alhoewel, we kunnen het ons ook hebben ingebeeld, natuurlijk.

PS. We hebben mooi praten over de Britse premier. Die van ons was er niet. Tomorrowland is zijn toekomst, weten we sinds dit weekend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...