GEVRAAGD. Begint de langste dag van het jaar vroeger of eindigt hij later?

Zo zag het er niet uit, vanochtend
Zover zijn we dus alweer: de langste dag van het jaar breekt aan. Om 4.30 begon het te schemeren vanochtend, om 5.33 uur precies startte de zon  haar langste klim van dit jaar. Was dat vroeger dan gisteren? Nee. Niet dat we het zelf hebben vastgesteld - daarvoor was het gisteren te herfstig en daar houdt een mens niets dan een vervelend ochtendhumeur aan over, vonden wij - nee, zelf hebben we het niet genoteerd.

TABELLEN
We lazen het op de tabellen van officiële instituten die daarvoor, zo verbeelden wij het ons, mannetjes van de ochtendploeg naar de einder sturen om daar het tijdstip vast te stellen van de eerste zonneglimp en dat vervolgens aan de tijdcentrale te melden.
5.33 dus is hij begonnen, de langste dag, die bij zonsondergang om 22.04 precies zal eindigen. Een minuut later dan gisteren.

ZOMERZONDEWENDE?

De langste zonnetocht krijgen we voorlopig niet te zien, die speelt zich achter het gesloten wolkengrijs af. Dat is jammer. We verwachten eigenlijk wat meer uitbundigheid bij zo'n jaarwende. Vreemd dat wij van deze langste dag geen feestdag hebben gemaakt. Vermoedelijk wegens mogelijk  te heidens, zo'n zomerzondewende, nee, zo'n zomerzonnewende.  Achteraf en bij weer als vandaag beschouwd, misschien maar best ook.

LICHTSTE KORTSTE NACHT
Want na de langste dag volgt de kortste nacht én... uitgerekend dan laat de maan zich voluit weerkaatsen. Het wordt, bij heldere hemel, vannacht dus de lichtste kortste nacht. Uitgeslapen wordt een mens daar niet van. Dat belooft voor de prestaties van de Rode Duivels...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...