GEËRGERD Helpen 11 BV's onze democratie om zeep?

Het is vijf na twaalf. Nee, het is - als het inderdaad zo laat is - vijf over twaalf. Maar daarover gaat het nu niet, het algemeen Nederlands gooiden we al in de voddenmand. Het gaat nu om het klimaat. Erger nog: om de klimaatverandering. Wat niet meer kan voor de klok, kan nog net voor die klimaatverandering: terugdraaien. De opwarming gaat ons veel kosten, erger nog, die opwarming gaat ons vele mensenlevens kosten.

Een beetje ernst
Onze regeringen munten niet uit in de strijd tegen die klimaatopwarming. In uitmunten hebben onze regering nog nooit uitgemunt. Maar daarover gaat het nu niet. Waarover dan wel? Over 11 BV's die de regeringen voor de rechter dagen. "Opdat de regeringen eindelijk zouden doen wat ze zeggen dat ze gaan doen..." luidde het op een van de journaals.
Als we de actie goed begrijpen dan willen die BV's dus dat de rechterlijke macht de uitvoerende macht opdraagt om actie te ondernemen en om het beleid bij te sturen. Zonder blikken of blozen willen de BV's dat een van de grondwettelijke regels aan de laarzen wordt gelapt.

Wie daar zin in heeft, kan zich bij het elftal aansluiten en vanop de bank de wedstrijd bijwonen. Denken ze nu echt dat wij een Tom Lenaerts in deze materie ernstig gaan nemen?  De man is een boeiende programmamaker, een behoorlijke presentator maar om nu blindelings achter hem aan te hollen in zaken van algemeen belang... laat ons in deze zaken ernstig blijven!

Ecologische voetafdruk
Wij vermoeden overigens dat qua ecologische voetafdruk elk van de 10 heren en de eenzame dame in dit gezelschap velen van ons geen lessen hoeven te leren. Maar daarover gaat het nu niet.
Het gaat erom dat als wij ons zorgen maken over de klimaatverandering, dan doen wij dat niet omdat 10 heren en 1 dame die het scherm, de podia en de blaadjes frequenteren ons dat vragen. Integendeel, zij zorgen ervoor dat niet wij - de burgers - die regeringen ter verantwoording kunnen roepen, maar schakelen daarvoor de rechterlijke macht in. En daarmee gooien ze onze democratie in de lappenmand.
Een van de neveneffecten van dit gedoe is ook dat zij - die elf - de indruk wekken dat onze stem van minder belang dan hun stem. Voor de mening van BV's, voor de acties van BV's zouden politici meer bibberen dan voor die van de gewone burger? Kom kom, laat ons ernstig blijven. Tom Lenaerts weet niet meer af van 's lands beleid en over klimaatzaken dan u en wij.

En de wetenschappers?
Als het dan toch zo belangrijk is - en dat is het, laat daarover geen twijfel bestaan - kom dan met een elftal van wetenschappers - waarom investeren de gemeenschappen zoveel geld in onze universiteiten? - om onze beleidsvoerders te overtuigen om dwingend iets te ondernemen. Maar toch niet met zo'n showbizz-elftal. Daarvoor zijn de problemen te ernstig en een BV-dictatuur
willen wij niet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...