GEDACHT. Als alle werkzoekenden nu eens het recht op werk zouden gaan opeisen...

U kent het mantra ongetwijfeld. Er is het stakingsrecht. En... zo wordt dan heel vlug eraan toegevoegd, er is het recht op werken. Wij betwisten noch het ene noch het andere. Het valt ons wel op dat het opeisen van dat recht - op staken of op werken, maakt niet uit - vrijwel altijd gepaard gaat met een zekere mate van grimmigheid en verbetenheid. Echt uit het hart komt het niet, noch dat staken noch dat werken.Vooral voor dat werken is dat jammer, want - en laat ons hopen dat het zo blijft - gaan we met zijn allen langer werken dan staken.

Pro memorie

Over dat 'recht op werken' moeten we hier toch een kanttekening plaatsen. Blijkbaar geldt dat recht vooral voor mensen die werk hebben. Terwijl - maar misschien zien wij de zaken te eenvoudig - vooral zij die werk zoeken, het meest aanspraak maken op dat recht.
Mocht ik Rudy De Leeuw of Marc Leemans zijn, dan zou ik alle aangesloten werkzoekenden bijeenroepen en samen met hen naar de beleidsmensen trekken om hen te herinneren aan dat recht op werk waar zij zo de mond van vol hebben.

Ford-arbeiders

Stel je voor dat straks alle Ford-arbeiders - als donderdag de laatste auto van de band rolt - dat recht op werk daadwerkelijk zouden gaan opeisen...

Om maar te zeggen: stop met die holle slogans, ga aan tafel en zorg ervoor dat we mekaar met zijn allen weer in de ogen kunnen zien en geef het begrip 'het algemeen belang' weer de inhoud dat het verdient.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...