VERBOUWEREERD. Het Lampiris-experiment: laten wij ons nu allemaal in de zak zetten?

Het Lampiris-experiment voor de grote winterafschakeling van het elektriciteitsnet is geslaagd. 140.000 mensen hebben zich vanavond bij een schamel kaarsvlammetje zitten warmen, terwijl ze alle elektrische toestellen thuis maximaal hebben uitgeschakeld. Niet om te bezuinigen - na anderhalf uur gingen alle toestellen weer aan - maar om toch maar de armtierige grote elektriciteitsmaatschappijen te helpen bij hét 21ste eeuwse probleem bij uitstek: het stroomtekort.

Het ergste komt nog...
Erg? Het kan nog erger. Want er was ook nog de mededeling dat de federale minister voor Energie overweegt een wet bij te spijkeren die het mogelijk maakt om mensen die bij een stroomtekort hun kerstverlichting buiten laten branden, te beboeten. Dat zegt een overheid die er zelfs niet eens in slaagt om haar burgers de meest elementaire verkeersregels te laten naleven...

Ernstig mak
Hoe kan het dat wij dat geklungel met de stroom zomaar aanvaarden? Dat wij dat spel mak meespelen? Hoe erg is/was het gesteld met ons onderwijs dat blijkbaar alleen maar kritiekloze jongeren aflevert die slaafs de 'marsbevelen' van de elektro-Guust-Flaters volgen?
Hoe komt het dat wij nu geen VBO-heren horen orakelen over de kostprijs van dit nationale debacle?


De Verlichting 'licht' achter ons
Wij hoeven dat gedoe toch niet te verdragen, denken wij dan. En zeker niet als we voor die stroom al zoveel meer betalen dan de verbruikers elders in Europa.
Het kan natuurlijk nog erger, maar misschien wordt er in de Brusselse cenakels al over nagedacht om bij het stroomtekort meteen ook een avondklok in te stellen...

Nee, de Verlichting 'licht' achter ons, ver achter ons.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...