BEZOCHT. De Boekenbeurs, dan toch...

Nee, het attraktiepark dat de Boekenbeurs is, zouden we dit jaar niet nog eens bezoeken. De nieuwe boeken die we wilden, hebben we intussen thuis op het rek en op de leestafel en voor de nieuwste boeken kunnen we - gelukkig - terecht in de boekhandel en niet op de Boekenbeurs. Kortom, als het niet voor de boeken is, dan doen we het om auteurs te ontmoeten of... omdat dochterlief van tradities houdt en de jaarlijkse uitstap naar de Boekenbeurs sinds kindertijd een vaste stek heeft op de gemeenschappelijke kalender. We hebben er geen moeite mee om toe te geven dat we met genoegen die traditie in leven blijven houden.

Grijs van traditie
De Boekenbeurs hangt trouwens aaneen van de tradities. De meeste uitgevers 'houden stand' op altijd weer dezelfde plaats, in haast hetzelfde kader - al viel het ons op dat De Geus afstand nam van de klassieke boekenkasten - en als alle voorgaande jaren ergeren we ons weer aan het amateuristisch gedoe op de parking en aan de kassa. Op dat vlak hebben wij in West-Vlaanderen niets, maar dan ook niets te leren van de Antwerpenaren. Een Antwerpenaar die  het waagt om de Boekenbeurs als evenement te vergelijken met de Interieur Biënnale in Kortrijk kruipt van schaamte diep onder het Scheldewater. Zo flitsend, vernieuwend en alomvattend Kortrijk Interieur is, zo steriel, zo benepen lijkt ons de Boekenbeurs. Al kan dat natuurlijk aan ons liggen en verwarren we de Boekenbeurs met een literatuurfestival, wat de Beurs al lang niet meer is en misschien ook nooit is geweest. 

Breyten Breytenbach
Maar...  ineens voltrekt zich dan toch een klein wonder en ontdek je op de kleine
stand van Poëziekrant het themanummer over Breyten Breytenbach en meteen verschuiven alle ergernissen naar het achterplan. In dat nummer, een uitgebreid interview met de Zuid_Afrikaanse dichter, portretten en gedichten van dichters bij ons die zijn opgedragen aan Breyten Breytenbach. En de mare dat UGent de Zuid-Afrikaanse kunstenaar begin december een eredoctoraat uitreikt. Hij is nog eens in het land, onlangs was hij ook bij Passa Porta te gast, maar daar konden wij toen niet bij zijn. Misschien lukt het nu wel in Gent.
Het themanummer nemen we als een prooi mee en als we op de terugweg halt houden om wat te eten, neem ik het tijdschrift mee. Niet om te lezen - onze dochter vertelt graag over mensen en dingen waar ik gulzig naar luister - maar om er doelloos doorheen te kuieren


Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...