VERBIJSTERD. Terug naar de oertijd met Ellemiekes slowjuicer

"We moeten terug naar de oertijd", zei Ellemieke Vermolen in Reyers laat. Blijkbaar wist de oermens precies wat hij/zij nodig had om zich gezond te voeden. Zei de Nederlandse vrouw. Niet zomaar vrouw van sterrenkok Sergio, maar ook nog eens met de keukenmeester getrouwd. Dat zei ze ook nadrukkelijk.

Sappige verhaaltjes voor het slapengaan

Ze had net een boek uit. Over sapjes shaken. Gezonde sapjes. Ze had het een en het ander van de mens uit de oertijd, blijkbaar. Alleen... met een slowjuicer waren die sapjes iets vlotter uit stengels, blaadjes, schorsen, vruchten en ander vitaminehoudende natuurverschijnsels te puren. Ineens was die oertijd veraf.

Tarwegrasshot
Hoe ze bij die sapjes en zoveel gratuite gezondheid was gekomen? Via het tarwegras dat ze had geproefd op een Amsterdams feestje. Google leidde haar verder in dat paradijs van sappen en in een mum van tijd wist Ellemieke zich zowaar te ontplooien tot een soort van sapvakmeesteres; zullen we maar zeggen. Het tarwegras blijkt alles te bevatten wat een mens van doen heeft als het op groenten en fruit aankomt. Een tarwegrasshot is een gezondheidsbooster, lezen we. Zo te zien ga je er ook meteen in een turbotaal over spreken.

Slowjuicen

Zelf waren we blijven steken bij de slowjuicer. We kenden het heerlijk Nederlandse begrip niet, Google wel. En wat blijkt? Het gaat om een fruitpers. Die kenden wij. Die hadden wij al eens in huis gehaald. Een halve eeuw geleden!  Ook als gevolg van welig tierende sappenverhalen die ons  in de strot werden geduwd. Er was ook toen geen ontkomen aan en hoewel onze ouders zelden of nooit als eersten naar elektrozaken liepen om 'hun comfortzone' uit te breiden, stond zo'n fruitpers ineens op het aanrecht. Alles ging er doorheen. Wortelen, appels, peren, sinaasappelen...

Fruitpersblues
De sapjes waren niet te drinken, vonden wij, maar dat hadden wij toen al met alles wat anderen gezond vonden. En... om de pers schoon te maken, moest ze in honderd-en-een stukken ontmanteld worden en dàt werd de doodsteek van de pers. Dat helse schoonmaakkarwei hielp ons om de machine ver uit de buurt te houden. We zijn er nooit rouwig om geweest. Maar zie, in het pruimenmondje van het Nederlandse Ellemieke, wordt fruitpers een slowjuicer en de geschiedenis kan zich zo herhalen... Terug naar de oertijd - de levensverwachting was die toen euh....hoger dan nu, Ellemieke? - met een halve elektrozaak op de rug gesnoerd. Geef toe, het zijn, ondanks alle ernst en drama, heerlijke tijden op televisie...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...