GEHOORD. Waarom ze bij West-Vlamingen altijd vermelden dat het om West-Vlamingen gaat...

Beeld: Sporza
Het was ons eerst niet opgevallen. Tot Willem - zoonlief op bezoek - ons erop wees. "We zijn een categorie apart", zei hij. We hadden niet meteen door waar hij op doelde. "Is het je nog niet opgevallen dat ze er altijd bij vermelden dat het om een West-Vlaming gaat als ze het over West-Vlamingen hebben? Zeiden ze gisteren dat de Oost-Vlaming Van Aevermaet de openingsklassieker gewonnen heeft? Nee. Dat doen ze ook niet van Antwerpenaren, van Brabanders, een hoogstens een verwaaide keer doen ze 't van Limburgers."

LABEL WEST-VLAMING
We keken koers, zondagmiddag. Kuurne-Brussel-Kuurne. Het weer was mooi, de zon was er en het was heerlijk om in dat weer vanop de bank de zondagmiddag sportief door te brengen. En inderdaad, zodra een renner uit onze provincie bij naam werd genoemd, kreeg hij meteen het label West-Vlaming om de nek. 'Een kloeke kerel, die Bert Van Lerberghe ', zei co-presentator José De Cauwer. "Een West-Vlaming", antwoordde Michel Wuyts die daarmee duidelijk maakte dat alles wat we moesten weten over Van Lerberghe in dat woord 'West-Vlaming' vervat zat.  "Zie je wel", zei Willem.

UITZONDERING
Beeld: Sporza

Eén uitzondering vanmiddag. Winnaar Jasper Stuyven was een Vlaams-Brabander, volgens Michel Wuyts. Maar wat blijkt? Wuyts vertelde maar de halve waarheid. Jasper heeft roots in... Kuurne. Dat heeft Krant van West-Vlaanderen zopas op haar website laten weten. De sportredactie van Sport West had al langer in het snot dat bij winst meteen het West-Vlaamse karakter van Stuyven onderbelicht zou worden. En dus trok de redactie vorig jaar al naar grootmoeder Rosette in  Kuurne en moeder Kathleen Catteeuw en die vertelden  toen al welk 'West-Vlaams' talent ze in huis hadden en hoe wijlen opa Catteeuw de jonge Jasper de wielermicrobe doorgaf. Gokkers die willen scoren doen er dus goed aan Krant van West-Vlaanderen te lezen en te herlezen... maar terzijde.

MEDAILLE
Ze hebben dus gelijk, die presentatoren. West-Vlamingen zijn een categorie apart. Je kan het horen, je kan het zien, je kan het zelfs - maar dat hebben we alleen van horen zeggen - proeven. Aan onze gerechten, wel te verstaan. Vraag is en blijft waarom het dan zo nodig nog moet worden gezegd dat wij Werst-Vlamingen zijn.
We zullen daar maar  niet moeilijk over doen. Integendeel, we koesteren dat label dat we opgespeld krijgen. We beschouwen het als een ereplakket, een medaille die we op onze borst gespeld krijgen.

Lees ook: 
http://kw.knack.be/west-vlaanderen/sport/wielrennen/jasper-stuyven-wint-op-indrukwekkende-wijze-k-b-k-en-heeft-roots-in-kuurne/article-normal-214303.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...