VASTGESTELD. Het interesseert onze VRT geen bal wie de Nederlanders zijn in het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Weet u wie aan Nederlandse kant heeft deelgenomen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal? Wij alvast niet. Dat komt omdat wij het Dictee op de Vlaamse televisie hebben gevolgd. De Vlaamse 'prominenten' - van wie de ene al prominenter was dan de andere - hoorden we uitgebreid over hun voorbereiding, over hun spellingkwesties en over hun resultaten, maar Nederlanders? Niet een.

VUUR
Behalve de winnaars. Die kregen we toch heel kort aan het eind van de uitzending te horen. Met naamsvermelding. Dàt dus wel. Voor de rest kon het de programmamakers geen bal schelen wie ons vanuit het Nederlandse kamp het vuur aan de schenen legde.

LIEVE JORIS
Een gemiste kans, andermaal. En zeker nu het Dictee werd geschreven door een Vlaamse auteur die de Nederlanders al jaren heel warm in de armen sluiten. En terecht, Lieve Joris is in het Nederlandstalige boekenland een unieke stem die we niet genoeg kunnen koesteren.

ARROGANTE INTROVERSIE?
In de nieuwe beheersovereenkomst van de Vlaamse overheid met de VRT lezen we dat er meer duiding komt van het internationale nieuws. Als we nu eens zouden beginnen bij de buren - zowel onze noorder- als zuiderburen, dan zijn we tenminste al een eind op weg. Maar het verontrust ons dan weer dat Wilfried Vandaele van N-VA pleit voor nog meer Vlaamse identiteit op onze buis. Als dat maar niet staat voor nog meer zelfgenoegzaamheid en arrogante introversie, denken wij dan. Want daar scoren we al meer dan goed voor ons is.

MOOISTE HANDSCHRIFT
Dat een West-Vlaming de finale haalt - bij de niet-prominenten - is mooi meegenomen. Bert De Kerpel uit Wevelgem  studeert aan de UGent vertaalkunde en droomde al langer van een deelname aan het Groot Dictee. Hij deed dat met brille.
En... de prijs voor het mooist handschrift gaat naar... Lara Taveirne uit Brugge. Alleen al omwille van haar sierlijke hoofdletters verdient de auteur een prijs. We zouden haast zeggen dat ze schrijft zoals ze vertelt, zoals ze is. Ongekunstelde sierlijkheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...