GELEZEN. 'Kraamkost',woord van het jaar. Kraamkost? Van bij de foodtruck?

Waar denkt u aan als iemand het woord kraamkost in de mond neemt? Het was ons alvast niet bekend dat het woord of het begrip op bijzonder veel bijval kon rekenen. Overigens... wij dachten eigenlijk dat het om een 'vernederlandsing' ging van wat we voorgeschoteld krijgen bij zogenoemde 'foodtrucks', veredelde kramen op wielen. Kraamkost, dachten wij, is het soort van voeding dat we en passant bij een kraam kopen: variërend van friet tot gedroogde haring.


HELEMAAL FOUT
Fout! Grondig fout dus! Het gaat - volgens opa Van Dale, die de poll over het woord van het jaar organiseerde in Vlaanderen en in Nederland - om 'een maaltijd als een cadeau voor een pas bevallen moeder en haar gezin'. Er wordt aan pas bevallen mama's veel geschonken, maar een cadeaumaaltijd, dat was ons niet bekend. Integendeel, wij herinneren ons dat wij indertijd - ruim een kwarteeuw geleden intussen - vooral zelf mochten schenken. Inschenken. Schuimwijn, fruitsap en bier werden bij bakken binnengesleept in de kraaminstelling. Maar dat we ginds een maaltijd zouden binnenspelen, een cadeaumaaltijd dan nog wel, nee, daar stond ons hoofd niet naar.

WERELDVREEMD?
Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat wij intussen wereldvreemder zijn dan de gemiddelde Vlaming en dat het toch al een behoorlijk end geleden is dat wij  nog op bezoek gingen in een kraamkliniek. Kraamkost... nee, alleen al het woord. Misschien zegt het woord van het jaar meer over het jaar dat achter ons ligt dan over ons taalgebruik van de voorbije maanden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...