GELEERD.Het domein Villa Europa gaat dicht, de residenten houden hun kamers op slot


Villa Europa gaat op slot. Het in verval geraakte hekken aan de rand van de tuin wordt hersteld. De scharnieren van de poorten zitten vast. Gehaaste werklui repareren de toegang. Voortaan betreedt niemand het domein nog onaangekondigd.
Binnenin de villa zijn werklui aan de slag.

FRANS SALON
De kamerhoge ramen van het grote, rijkelijk gedrapeerde Frans salon krijgen rolluiken. Het lijkt nergens op, maar het gaat om 'veiligheid' en 'geborgenheid' leggen de residenten van het salon breedsprakerig uit. Ze willen overigens niet langer gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken - niets gaat boven de eigen, Franse keuken, luidt het. Rond het aanpalende, weelderig ingerichte terras installeren ze schermen, zodat hun kinderen bij het spelen niet langer gestoord worden door het janhagel van de buren, dat maar over een gebetonneerd koertje beschikt.

JONGSTE GASTEN
De jongste gasten die zich in de landhuisjes aan de rand van het domein Villa Europa installeerden, zijn de grootspraak van de villabewoners zat. Alsof zij de gaten in het hekken rond het domein knipten. Alsof zij de talloze passanten die op zoek zijn naar onderdak konden tegenhouden. Ze herinneren zich hoe nog niet eens zo lang geleden hun eigen kinderen het bed harteloos leeg achterlieten om toch maar eens in de villa te kunnen overnachten. Nee, die van de villa, die het altijd hebben over broederlijkheid moeten nu maar eens bijspringen om dat domein af te sluiten voor die zwervende massa.

HAARDVUUR
Op de bovenste verdieping zijn ze in vergadering. Over praktische beslommeringen. Een aantal bewoners heeft het in zijn hoofd gehaald dat ze niet langer anoniem willen betalen voor gas en elektriciteit. Ze hebben dure batterijen gekocht waarmee ze de energie van hun zonnepanelen kunnen opslaan voor eigen gebruik. En het gas? Hoeft niet meer. Ze kappen de oudste bomen aan de bosrand van het domein, maken de in onbruik geraakte schoorstenen schoon en installeren haardvuren. Is het niet comfortabeler, het is in elk geval gezelliger, knusser.

KLEINSTE KAMERTJE
Eén van de kleinste families die in Villa Europa verblijven - naar het schijnt wonen ze er het langst, volgens sommigen ooit een nieuw samengesteld gezin  - slaagt er zelfs in om hun al niet zo grote living om te bouwen tot drie woonplekken met in alle drie de vertrekken een haardvuur. Het verhaal doet de ronde dat ze er niet uitraakten hoeveel elk moest betalen voor de gemeenschappelijke gasrekening. Vreemd, vonden de andere villabewoners, want uitgerekend die van het kleinste kamertje voeren bij de bewonersvergaderingen op de bovenste verdieping altijd het hoogste woord over 'de unieke kansen en uitdagingen van het concept Villa Europa'...

VINTAGEROMANTIEK... 
En zo wil het nu dat ze zich in Villa Europa terugtrekken in hun kamers, zelden nog een woord wisselen met de andere residenten en 's avonds bij het haardvuur aan hun kinderen vertellen hoe het was toen ze vrijelijk over alle verdiepingen konden bij de anderen binnen en buiten lopen, over de avonturen die ze beleefden in de bossen van de buren. Vintageromantiek, waarvan ze weten hoe vals hij klinkt, maar die ze toch koesteren bij gebrek aan beter.


Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...