ONTGOOCHELD. Veelvraten, hypocrieten, fraudeurs en ander fraais. Bevergemse acteurs over West-Vlamingen

Foto Canvas
Voelt u zich op de vingers gekeken door buren en familie? Durft u niet over geld te praten en gaat u gebukt onder de last van een bovenmatig schuldgevoel? Bent u hypocriet, een façademan of -vrouw? Bent u trots op de truken die u gebruikt om vlot belastingen te ontduiken en beschikt u over een zelfbeeld dat niet tot boven de zeespiegel uitstijgt? Bent u allesbehalve solidair met uw provinciegenoten en stoort u zich zelden aan racistische praat? Bent u een veelvraat? En bent u per slot van rekening seksueel onhandig, stroef en al te preuts? Als u overal met een ja kon antwoorden, dan bent u een rasechte West-Vlaming.

TYPISCH WEST-VLAAMS?
Tenminste, dat leiden we af uit een gesprek dat drie uitgeweken - lees gevluchte - West-Vlamingen voerden voor Humo vorige week.
Het ging om Freddy Devadder alias Bart Vanneste, Wim Willaert en Maaike Cafmeyer. Drie acteurs die schitteren in de tv-reeks Bevergem waarvan de voertaal bestaat uit diverse varianten van het West-Vlaams.

ZELFBEELD OP KELDERDIEPTE
Foto Canvas
Laat ons zeggen dat de inhoud en de toon van het gesprek ons niet meteen aangenaam verrasten. Als ons zelfbeeld er al een is op kelderniveau, dan zien we dat beeld na lectuur van dat gesprek al meteen in een duizelingwekkend duisterdiepe mijnschacht tuimelen. Maar zodra we weer bij zinnen zijn - en laat ons dat dan zelf maar als typisch West-Vlaams duiden - zien we alweer licht. Zou het kunnen dat het talentvolle trio acteurs ons opzadelt met ee
n sche(r)ts over onze provincie die dateert van een kwarteeuw geleden? Van toen ze halsoverkop de provincie achter zich lieten om zich vrij en vrank in het zogenoemde echte leven - met name dat van overjaarse studenten - in 'wereldstad' Gent te gooien? Geborgen in het gezelschap van West-Vlaamse toog- en geestesgenoten?

VISIONAIR
Foto Canvas
In elk geval, wij voelen ons bij nader inzien toch niet aangesproken door wat ze 'ons' toedichten en de generaties na ons al zeker niet. Maaike Cafmeyer, Bart Vanneste en Wim Willaert zijn dan wel klasbakken van acteurs - en daar hebben we alle respect voor - visionair zijn ze niet. Hun geschetst 'wereldbeeld' over de West-Vlaamse samenleving ruikt naar mottenballen. Of het is dat ze hun fictie - die van Bevergem - helaas werkelijkheid nemen. En zelfs dat kunnen we hen niet kwalijk nemen, want blijkt zijn er nog meer in het zuiden van onze provincie die fictie en werkelijkheid door mekaar halen.
(Verschenen in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 6 november 2015)

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...