GEDACHT. Vijf redenen waarom we niet naar de Boekenbeurs in Antwerpen gaan

De kans is heel groot dat we van het jaar niet naar de Boekenbeurs in Antwerpen reizen. Daar hebben we zeker vijf redenen voor.


1. ONTOEGANKELIJK
De meest praktische reden. Antwerpen is ontoegankelijk. De kans dat we een uur lang aanschuiven op de autoweg is, zo niet heel groot, dan toch groot. Dat is niet alleen ongezond voor onze gemoedsgesteltenis - de zuurtegraad ervan stijgt onrustbarend -, het is ook ongezond voor de Antwerpenaren daar in de buurt. We kunnen natuurlijk kiezen voor het alternatief per spoor, maar werken teisteren de verbindingen met Antwerpen. De gevolgen daarvan zijn evenmin van die aard dat ze onze zuurtegraad naar beneden helpen.

2. JAREN ZESTIG COMFORT
Nog een praktische reden. De parkeerfaciliteiten die de Antwerpse hallen bieden, catapulteren ons terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw. Dat wordt elk jaar aangeklaagd, maar de stad die zich als dé stad van Vlaanderen wil profileren, slaagt er maar niet in om de Boekenbeurs een fatsoenlijk, eigentijds onderkomen te geven. Ronduit beschamend.

3. PRETPARKALLURES
De Boekenbeurs zelf dan. Die lijkt ons, jaar na jaar in toenemende mate, een soort van Disneyland voor boeken. Dat pretparkgehalte is noodzakelijk voor organisatoren wiens voornaamste doel is het bezoekersaantal zo hoog mogelijk te laten pieken. Met als gevolg dat de beurs niet langer naar boeken ruikt, maar naar verschaald zweet, naar ranzige hotdogs en naar drukke onverschilligheid.

4. ACHTERHAALD
De boeken. Daar is het per slot van rekening om te doen op een boekenbeurs. Maar wie boeken wil kopen die (nog) niet te vinden waren in de boekhandel, vindt die evenmin op de boekenbeurs. De kans dat we iets nieuws ontdekken - ook al is het al een hele tijd geleden verschenen - is quasi nihil.
Vergeefse moeite dus.

5. TE KNEUTERIG
De auteurs. Er was een tijd dat we op de Boekenbeurs belangrijke buitenlandse auteurs konden ontmoeten. Martin Walser bijvoorbeeld. Die tijd lijkt voorgoed voorbij. Gelukkig zijn er de Passa Porta's, de zelfstandige boekhandels, de culturele centra en andere instellingen die er werk van maken om die buitenlandse auteurs uit te nodigen. De kans dat de ontmoeting daar rustiger en dus  intensiever, interessanter en beklijvender verloopt, is zo goed als zeker. De voorbije jaren hebben die organisaties en instellingen ons echt wel verwend op dat vlak.  En dan zijn er nog  de Nederlanders van Das Magazin met hun festival - vorig jaar in Gent, dit jaar in Antwerpen - die met een unieke formule lezers bij auteurs én hun boeken brengen.

EN DUS...
Gaan wij waar wij altijd al gingen. Naar een SB-winkel in de buurt of naar een van de prachtige, goed uitgeruste, met liefde voor het boek en met feeling voor de klant ingerichte zelfstandige boekhandels in een nabije of verre centrumstad. Roeselare heeft zijn Zondvloed, Kortrijk zijn The
oria, De Reyghere in Brugge, Walry of Het Paard van Troje in Gent. Of combineer een dijkwandeling in Oostende met een visite aan de Corman in de Witte Nonnenstraat. En voor wie graag eens brusselt... aarzel niet om een pauze in te lassen in de Passa Porta in de Dansaertstraat. In een nabije kroeg word je gegarandeerd vriendelijker én smaakvoller geserveerd dan in de Antwerpse Boekenbeurscafetaria...



Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...