GEDACHT. Voorbij de vanzelfsprekendheid...

"Elke generatie heeft zijn oorlog". Dat zeiden mijn grootouders wel eens. In beide Wereldoorlogen hadden ze familie, vrienden en kennissen verloren. Grootmoeder langs moederzijde zelfs haar oudste zoon in WO II, als burgerslachtoffer.

Droom
We voelden ons sterk dat we ze konden tegenspreken. Wij waren trots op onze wereld, op de naoorlogse generatie die erin was geslaagd om oorlogstoestanden buiten onze en bijna zelfs buiten de Europese grenzen te houden.

Vanzelfsprekend is vrede nooit
Maar het drama in Parijs slaat dat wereldbeeld voorgoed tragisch en pijnlijk aan diggelen.  Een vreedzame samenleving is niet langer vanzelfsprekend. Misschien hadden we beter moeten weten, nadat we eerder al uit onze veilige droom ontwaakten: een vreedzame samenleving is nooit vanzelfsprekend.
Vrij van gedachten kunnen wisselen, vrij van mening verschillen, vrij bewegen, grenzeloos reizen om in alle vrijheid anderen te leren kennen en met hen samen te leven. Open geesten, vrije monden...

Verdedigen
Nee, vanzelfsprekend was het niet en is het niet, zo veel onschuldige slachtoffers later weten we het. En toch. Uit respect voor die slachtoffers, blijven we geloven in die vrije samenleving, maar voortaan in het besef, meer dan voorheen, dat we zo'n samenleving alleen maar in stand kunnen houden als we ze in al ons doen en laten, in ons leven van alledag en bij historische evenementen, verdedigen. Ongeknecht.Geen angst voor, maar wel het geloof in zo'n vrije samenleving, dààr gaat het nu om.
Dag na dag. Voorbij de vanzelfsprekendheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...