VERWONDERD. Een merkwaardig Grunbergboek-met-sleutel in huis gehaald

We noemen het een curiosum. Want behalve er verwonderd naar kijken, hebben we er nog niet veel mee kunnen aanvangen. Het Bestand van de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg verschijnt in februari, maar het staat inmiddels hier al op het boekenrek. Of beter: een foedraal en een boek geven de indruk dat Het Bestand hier aanwezig is. Maar dat is niet zo.

Nr. 200 van 263

Het boek bevat op de titelpagina en een inleiding na alleen maar onbedrukte pagina's. Veel valt er voorlopig niet in te lezen. Het boek dat we, toegegeven na enig aandringen van de boekhandelaar zelf, als een prooi naar huis hebben gesleept, is het 200ste van 263 exemplaren die door de auteur gesigneerd zijn én die met een 'bijgeleverde sleutel' moeten worden 'onstsloten'.

Spannend

 Een tiental pagina's van het boek kregen een 'uitsnijding' mee, een soort van 'sleutelgat' waarin de 'sleutel' keurig is opgeborgen. Bij nader inzien is de 'sleutel' een usb-stick waarmee de lezer zich toegang kan verschaffen tot het boek op het internet. Juist, er is een e-versie van het boek die via een combinatie van de usb-stick en de mail uit het wereldwijd net kan worden geplukt. Helaas, dat is ons nog niet gelukt. Onze pc wei
gert de e-versie te plukken. Blijkbaar moet dat via iPad. Kortom, het blijft spannend.

Toegang
Maar - en dat is het leuke van heel Arnons Grunbergs opzet - de usb-stick leidt op het net ook naar een filmpje waarin de auteur zelf uitleg geeft over het hele opzet.
Er is immers niet alleen de e-versie van het boek, u krijgt, zodra het verschijnt, het papieren boek ook heel snel thuis afgeleverd. En de usb-sleutel geeft u ook toegang tot het Grunberg-lab en de Grunberg-tentoonstelling.

Marketeer Grunberg
Een boek wordt zo een gebeurtenis of een reeks van gebeurtenissen. 'Marketeer' Grunberg hoeft u zo te zien nog maar weinig te leren op dat vlak. Al gaat het ons - uiteraard, wat had u anders van een lezer verwacht- vooral om het boek dat we zo snel als mogelijk rustig willen lezen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...