GEDACHT. Van Notting Hill Bookstore tot Standaard Boekhandel Roeselare

In Londen zijn we de voorbije twee jaar meer dan eens geweest. En het spreek vanzelf dat we ginds geen boekhandel voorbijliepen zonder er binnen te lopen. Maar ons eerste bezoek aan een Londense boekhandel werd overschaduwd door een droeve mare die ons uitgerekend in die boekenzaak bereikte. Het was het bericht dat de jonge West-Vlaams-Amsterdamse auteur Thomas Blondeau overleden was. De onheils-sms had ons zo van ons stuk gebracht dat, toen we de winkel verlieten, een van de winkelmeisjes ons kwam nagehold met onze rugzak die we er van de schok  hadden achtergelaten.
Op nieuwjaaravond plande VTM nog eens de film Notting Hill. We kennen de film van binnen en van buiten, maar dat verhinderde ons niet om nog eens op een verkneukelende wijze te kijken. Heel even begrepen wij van onszelf niet waarom wij het nooit hadden gewaagd om een boekhandel open te houden en nog veel minder begrepen we waarom we nog nooit op Notting Hill zelf waren geweest, al die keren dat we Londen hadden bezocht. Maar blijkbaar waren we hoe dan ook te laat  om The Travel Bookshop uit de film de bezoeken. De uitbater ervan was op rust en de reisboekhandel voorgoed op slot.

Charing Cross Road
Een jonge collega op de krant vroeg ons eens na zo'n Londentrip of we langs Charing Cross Road waren gepasseerd. Niet dus. Zonde, vond ze. Dé boekenstraat van Londen... Dat we dus nog heel wat te leren hebben, van Londen en van collega's, besloten we.

En gisterenochtend lazen we dan het afscheidsbericht van Johan Vergote, tot eind vorig jaar uitbater van de Standaard Boekhandel in Roeselare en in Izegem.
"Het boek ondergaat een niet te vermijden gedaanteverandering. Het literaire boek wordt met slordig ellebogenwerk wat opzij geduwd ten bate van populair bedrukt papier. Geef elkeen het boek waarop hij geënt is, daar niet van. Maar laten we de schoonheid van taal en verhaal liefdevol in de armen sluiten. Waar het met het boek ook heen gaat, het zal blijven inspireren. Ik wil er graag een enthousiaste ambassadeur van blijven."
Johan gaat verder met boeken, zonder boekhandel maar met zijn Bibliodroom, een eigen uitgeverij. In de winkel ontfermt Trui zich voortaan over de klanten. Dat is op zich al een hele geruststelling. Trui werkt in de SB-winkel, kent de klanten en aarzelde niet om geregeld haar oordeel over een literair boek te geven. We hopen dat ze de tijd blijft vinden om voort voor te proeven van wat de winkel aan waardevolle boeken in huis haalt.

Toekomst met boeken

Over de toekomst van het boek kunnen wij ons zorgen maken. Als lezer liggen we niet meteen wakker van het aanbod in Vlaanderen. Er verschijnen voldoende boeken - volgens sommigen te veel- en voor de echte talenten wordt goed gezorgd. Hier en in Nederland. Waar wij ons zorgen over maken is over het aanbod aan vertalingen. De kans is klein dat Engelstalige meesterwerken voor ons taalgebied niet langer ontsloten worden, maar het aanbod aan vertalingen van Franse en Duitse werken wordt met de dag kleiner. Om nog maar te zwijgen over belangrijke werken uit de kleinere taalgebieden. Daar dreigt vooral de verschraling van ons boekenaanbod.

En de toekomst van de boekhandel?
Natuurlijk heeft de toekomst van een boekhandel alles te maken met de toekomst van het boek. Eén van de bedreigingen die het vaakst genoemd worden bij de toekomst van het boek zou het internet zijn. Boeken bestellen via het internet: het kan, het gaat bijzonder vlot alleen... dat de thuislevering is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Wie overdag zelden thuis is, kan het pakje vaak tijdens kantooruren ophalen bij het postkantoor, meestal flink wat verderop.  Maar nog om andere redenen is die bedreiging via het internet niet zo erg als het lijkt. Met boeken gaat het net andersom als met kleren bijvoorbeeld. Mensen gaan kleren passen in de modewinkels en zodra ze iets vinden dat hen beeldig staat, bestellen ze het via het internet. Boeken proef je op het internet - je leest er een fragment, je leest er een recensie, je wikt en weegt en met al die wijsheid trek je naar de boekhandel om het boek ook nog eens ter hand te nemen en te besnuffelen dan... dan, dan hap je toe. Je sleept je de prooi naar de toonbank en krijg je het met een strik erom mee naar huis... Geen internet dat je dat plezier gunt. En alleen daarom al is de toekomst van een boekhandel verzekerd.




Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...