BED-NOSTALGIE. Herinnert u zich nog de warmwater- of bedkruik? Bestaat die nog?

De pulle. Zo noemden we de kruik indertijd. Bestaat ze nog, die warmwaterkruik? Wordt ze nog gebruikt? We moesten er ineens aan denken toen we gisteren voor het slapen gaan zagen hoe de kat, na een laatavondwandeling, haar pootjes onder haar pels stopte. Dat leek ons zo knus, dat we ons afvroegen waarom de mens zich had ontwikkeld tot een pelsvrij dier.

Waterdicht

Met de slag herinnerden wij ons het tafereel van een halve eeuw geleden. Toen moeder de kookketel van de kachel nam en voorzichtig de groene, rubberen kruik vulde, het stopsel erop draaide, de kruik ondersteboven hield om na te zien of het stopsel waterdicht sloot en hoe zij de kruik vervolgens onder ons laken verstopte. De geur van warm rubber, het voorzichtig tasten met de voeten over de kruik, tellen hoelang we het uithielden met onze voeten op het veel te warme zachte rubber... 's Ochtends duwden we de 'pulle' van ons weg: ze voelde hinderlijk koud aan, het water klotste koel, we hielden ze op een afstand...

Ovensteen

Voor de kruik er was - geen idee hoe ze er kwam
- hielden we het bij een steen die 's avonds in de oven van de kachel werd opgewarmd. De warme steen werd in een sponzen zakje gewikkeld en een half uur voor we gingen slapen, stopte ons moeder de steen in bed.

Vier koude voeten

En nu? Bestaat de kruik nog? Het kersenpittenkussen was ooit hét uitgelezen eindejaarsgeschenk waarmee je je bejaarde ouders kon plezieren. Bestaat dat nog?
Het beste alternatief voor de ovensteen, de kruik of het pittenkussen zijn vier voeten in bed. En het mogen zelfs vier koude voeten zijn. Als kind geloofden we dat niet, intussen weten we - gelukkig maar - beter.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...