VERWONDERD. Geldt dat ook voor ons: ons geboortejaar als kwaliteitslabel?

De wafels steken al langer in de automaat, maar het was me pas vanmorgen opgevallen. Op de plastic verpakking  onder de merknaam vermeldt de wafelbakkerij een jaartal. "since 1963" staat er gedrukt. Kijk eens aan, dacht ik, dat bedrijf is jonger dan ik en voert zijn leeftijd aan als kwaliteitslabel. Want wat zou die wafelbakkerij met dat 'since 1963' anders willen zeggen? Wil zij ons wijzen op traditie? Op vasthoudendheid? Degelijkheid? "Het begon met één wafel en zie, 54 jaar later, bakken we ze nog altijd alsof het onze eerste wafels waren?" Wanneer zou Steg-Jola beslist hebben om zijn startjaar als label mee te geven? In 2013 naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag?
We hebben er het gissen naar.


LEEFTIJD OF OUDERDOM

En toen vroeg ik me af of het vermelden van zo'n jaartal hetzelfde effect heeft bij mensen. Kunnen wij ons geboortejaar inmiddels aanvoeren als kwaliteitslabel?
Sinds we de vijftig voorbij zijn, houden we ons in gezelschap gedeisd als het begrip 'leeftijd' ter sprake komt. We hebben de voorbije jaren onopvallend woorden als 'ouderdom' weggestopt en halen het nog maar zelden boven. Uit heimelijke vrees dat we als vijftigplusser in een vrolijk gezelschap hoogstens met enige meewarigheid nog zouden gedoogd worden of erger nog, dat het gezelschap duidelijk laat merken dat het van ons niet meteen nog een actieve bijdrage verwacht.


KEURMERK '1958'

Maar het kan dus anders. We kunnen onze leeftijd als keurmerk gebruiken, als garantielabel voor degelijkheid, traditie, vastberadenheid... We passen meteen de hoofding van ons briefpapier aan en vermelden onder onze naam 'sinds 1958'. Geknot maar niet gekraakt. Voila, ook dat nog. En meteen een afbeelding van een knotwilg. Een vuist van een boom. Zoiets. En of dat impact zal hebben...

PS

Dat 'since 1963' op de verpakking van de Steg-Jolawafel is helaas misleidend, leren wij via Google. Het Hasseltse bedrijf van de familie Lemmens is vorig jaar overgenomen door de industriële wafelbakkerij Biscuiterie Thijs uit Grobbendonk... Het laat zich raden hoeveel Steg-Jola van 1963 nog in de Steg-Jola van 2017 steekt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...