VASTGESTELD. Humo's Grootste Schrijverslijst of hoe onze auteurs haast uitsluitend Engelstalig werk lezen...

Om Jonathan Franzen konden we de voorbije weken niet heen. Overal verschenen uitgebreide interviews - best interessant - of intrigerende gespreks- en reportagestukken - van de hand van Annelies Beck en Saskia de Coster bij voorbeeld. Terecht. Zuiverheid heeft alles wat een goed boek moet hebben, denken we voorlopig - we zijn nog maar een kleine 100 pagina's ver in het boek. Maar hij komt niet voor in de Humo's Top 30 van grootste schrijvers, volgens een schare schrijvers van bij ons.
Daar valt mee te leven, wat ons betreft, zolang die top een prominente plaats ruimt voor Philip Roth, Coetzee en deLillo.

EXOTISCH
Die Top 30 bestaat trouwens in hoofdzaak uit Engelstalige auteurs.  Een in Nobelland verdwaalde Japanner en zijn nog niet daar geraakte landgenoot, enkele Fransen, een Frans schrijvende Tsjech, een bijna vergeten Duitser en de - volkomen terecht - nimmer ontbrekende Campert, Brouwers en Lanoye krijgen zowaar een exotisch aura in dat Amerikaans-Engels letterenwoud.

DE ANDEREN
Maar waar blijven de anderen? Saramago is dan wel overleden, hij blijft één van de grootste auteurs van onze tijd. Denken wij. En waar zijn Martin Walser, Günter Grass en Siegfried Lenz? Waar zijn Javier Marias,  Munoz Molina en zoveel andere Spanjaarden? Waar blijven de Italianen? Waar zijn de Oost-Europeanen?

DE LIJST
Ach, we vermoeden dat schrijvers zelden de beste lezers en misschien is dat maar goed ook. Die auteurs van ons moeten op vandaag al zoveel naast het schrijven. Humo mag de lijst dan wel een erelijst noemen, het lijkt ons vooral een toevallige lijst, die, willen we onze auteurs morgen dezelfde vragen voorschotelen, er totaal anders zou uitzien. Morgen of overmorgen. Zo snel zullen ze nu ook weer niet lezen. Zoals zo vaak zegt de lijst alweer meer over wie ze samenstelt dan over wie erin wordt opgesomd. En over de tijd die we de onze noemen. En op die manier is het dan toch weer een indicatieve lijst.



Humo's erelijst

http://www.humo.be/humo-archief/357939/de-grootste-schrijver-van-deze-tijd-is-j-m-coetzee

1. J.M. Coetzee
2. Michel Houellebecq
3. Philip Roth
4. Haruki Murakami
5. Remco Campert
6. Dave Eggers
7. Ian McEwan
8. Paul Auster
9. Thomas Pynchon
10. Julian Barnes
11. Jeroen Brouwers
12. Toni Morrison
13. Don DeLillo
14. Tom Lanoye
15. Milan Kundera
16. Patrick Modiano
17. Martin Amis
18. Kenzaburo Oë
19. Douglas Coupland
20. Zadie Smith
21. Bret Easton Ellis
22. V.S. Naipaul
23. Edgar Hilsenrath
24. Alice Munro
25. Margaret Atwood
26. Jennifer Egan
27. Lydia Davis
28. David Mitchell
29. Joyce Carol Oates
30. Edward St. Aubyn

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...