GELEZEN/GENOTEN. Vijf redenen waarom wij Malva van Hagar Peeters héél sterk aanbevelen...

Wist u dat Pablo Neruda een dochter had die begraven ligt in het Nederlandse Gouda? Wij wisten het niet. Tot we de debuutroman van Hagar Peeters lazen, Malva. Meteen ook de naam van Neruda's dochter. Nee, dat is niet meteen een reden om het boek aan te bevelen. Zo'n weetje, mocht je er op zoek naar zijn, pluk je zo van het internet.

GOED GEZELSCHAP
Waar het wel om gaat is wat Hagar Peeters met die 'wetenschap' doet in haar boek. Ze wekt het dode meisje tot leven, zij laat Malva vervolgens zichzelf (de auteur Hagar Peeters) het verhaal brengen en aarzelt daarbij niet om 'Malva's lotgenoten' uit de wereldliteratuur bepaald geloofwaardig in het verhaal te brengen. Oskarchen van Günter Grass 'De Blikken Trommel', James Joyces dochter Lucia en Daniel Miller, zoon van Arthur. Ook 'grootmoeder' en Nobelprijswinnares dichteres Wislawa Szymborska verschijnt op het toneel, net als Goethe en zelfs Sokrates mengt zich in de gesprekken. En als we goed gelezen hebben, dan hoorden we zelfs een echo naar Van Ostaijens Marc groet 's morgens de dingen, en passant. De auteur is niet voor niets dichteres. 
Pablo Neruda

VERBEELDING
Hagar Peeters bewijst met Malva dat ze over een onwaarschijnlijk sterke verbeeldingskracht beschikt, maar ze verhindert net zo goed dat die verbeelding op de loop gaat met het verhaal. Een evenwichtsoefening die getuigt van bevlogen vakmanschap.

VERTELKUNST
Dat alleen maakt van het lezen van dit boek al een fijnproeverij. Maar er is nog zoveel meer. Er is behalve Malva's vader ook Hagars vader, die de begrafenis van Neruda in Chili als journalist meemaakte en die aanvankelijk net als Neruda ook het bestaan van zijn dochter Hagar negeerde. Tot ze elf jaar was. Die twee verhalen worden ongekunsteld en haast van nature met mekaar verweven.

GEEN LOS ZAND
Het verhaal en wat haar verbeelding ervan maakt, is niet op los zand gebouwd. Er is aardig wat research aan voorafgegaan en lezend voel je dat de auteur vertrouwd is met het leven van Neruda, met zijn werk, met zijn vrouwen, met Neruda's tijd en zijn Chili. Een keertje - het is gelukkig maar een korte passage - lijkt de researcher het over te nemen van de vertelster.

WAT EEN STIJL
Hagar Peeters was tot voor Malva dichteres. Dat is ze godzijdank gebleven en dat proef je in haar proza. Niet sec, geen armtierige staccatozinnen, maar uitgebalanceerde frases, zijn het, die we geregeld met plezier opnieuw lazen, om ze te 'savoureren', aan te stippen om ze bij gelegenheid nog eens na te proeven.

Wie doden tot leven wekt, bezit kracht. Wie vergeten doden weer een plaats geeft onder ons, bezit een grote kracht. In dit geval, de kracht van de Literatuur. Met L.
We hebben Malva traag gelezen en mochten we het opnieuw lezen, we doen het nog trager. Om het genot van het lezen te laten duren...


Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...