GEZIEN. GEHOORD. "Maak je heel breed", zei de Hollander tegen zijn spichtige dochter...

"Breed maken, Elke." Dat zei de vader tegen zijn dochter. Een Nederlander op de kade, in een 'boothokje', wachtend op een busboot, de vaporetto, in Venetië. We stonden achter hen, tussen een massa, dicht opeengepakte zweetdampende lijven. Veertig graden, volle zon. de vaporetto liet zich nog niet zien, maar lang zou het niet meer duren. Dat dachten niet alleen de Nederlander en zijn gezin, maar ook alle anderen die wachtten. Ineens waren we met zijn alleen naar voren geschoven. Om ons van een van de schaarse vrije zitplaatsen op de boot te verzekeren.

JAPANSE AANVAL
"Breed maken, Elke", zei de Nederlander. De blik in Elkes ogen liet alvast vermoeden dat zij er meer dan haar vader van overtuigd was dat haar vaders 'breedspraak'  moeilijk met haar spichtigheid samenging.
De moeder - kleiner dan de Nederlander en dan hun  dochter en zoon - bekeek het op haar smalletjes, van achter de brede schouders van haar man. "Aanval van een Japanner, links achter", zei ze  - ze moest op de tippen van haar sneakers staan- in het rechteroor van haar man.Ze doelde op een Zuid-Koreaanse jongen, die probeerde voor de Nederlanders te glippen. De man ging nog wat breder in spreidstand staan en het lukte hem de Koreaanse aanval af te slaan.

WATERTAXI
Of ze niet beter een watertaxi hadden genomen, probeerde het spichtig meisje nog. "Weet je wel hoeveel dat kost? Vierhonderd euro", zei de Nederlander. Hij overdreef, maar Elke had de puberteit net achter zich en geloofde haar vader.
Toen de boot aanmeerde, haalden ze hun favoriete staanplaats:op het dek, buiten,, bakboords, want - een Hollander weet alles over boten - daar waaide het. De volle zon namen ze er graag bij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...