GEZIEN. Mezenissen. Over zin en onzin van... het voederen der mezen

Moeten we mezenbollen blijven hangen of niet? Dat is - of beter dat was - de hamvraag - vet steekt er zeker in, ham allicht niet - waarover we hier ten huize onze hoofden braken. U heeft gelijk, zolang we over zulke kwesties het hoofd mogen breken, gaat het goed met ons. En zo is het ook.
Of dat ook zo is met de mezen. Daar was het ons om te doen. Als het jaar in de ijstijd verkeert, is het geen probleem. Dan voederen we mezen, vinken, merels, lijsters, Vlaamse gaaien en spechten graag bij. Maar of het ook 's zomers moet?
Intussen zijn we eruit. Daar hebben de mezen zelf voor gezorgd. De mezenbollen blijven hangen. Ze leveren ons iedere ochtend bij het ontbijt een educatief schouwspel waar wij als ouders nog wel eens iets van kunnen opsteken.

Van bek tot bekje

De jonge meesjes - pas uit het nest - krijgen immers en plein public voederlessen. Mama of papa - zo goed kennen we die mezen nu ook weer niet - toont hoe ze aan die voederbollen kunnen hangen en van tussen het net de nootjes uit het vet kunnen pikken. De meesjes hangen aan een takje van een struik vlakbij de mezenbollen of ze zitten keurig op een rij op de voederplank. Te kijken én te proeven. Want de ouders aarzelen niet om de kleintjes een graantje te laten meepikken. De graantjes gaan letterlijk vliegensvlug van bek tot bekje.

Stoottruuk

Vervolgens verwachten de mezenouders van hun kroost dat ze zelf aan de bollen komen hangen. Soms is er eentje dat aarzelt en nerveus op de voederplank achterblijft. Als dat té lang duurt, komt vader-  of moedermees  op de plank en duwt het angstige mezejong van de plank. Meestal vliegt het semidirect richting hazelaar. Maar... meer dan drie keer hoeven de ouders de stoottruuk niet te herhalen.
Om maar te zeggen... de voederbollen blijven, zolang er jongen zijn.
Moeten ze geen insecten leren vangen? Dat doen ze. De bladluizen op de hazelaars doorstaan doodsangst, vaak heel kort. Maar zo te zien houden de mezen van afwisseling van spijs en laten ze ons meegenieten van hun buitelingen en capriolen, waarmee ze al menig gynmast het nakijken gaven
.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...