VASTGESTELD. Bezoekerscentrum Dodengang was beter al heringericht geweest...

Het is niet dat de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog er helemaal onverwacht aankomt. Maar wie de site van de Dodengang bezoekt in Diksmuide, zou kunnen veronderstellen dat Defensie - want de site wordt door Defensie beheerd - toch enigszins verrast was dat we nu al in 2014 zijn.
Mensen wachten zo te zien de oktoberdagen niet af om nu IJzerwaarts te trekken en de Dodengang te bezoeken. Vorige zaterdag trokken wij er ook heen en er was aardig wat volk.

Container

De site raak je evenwel niet binnen via het10 jaar geleden nieuw gebouwde bezoekerscentrum. De inrichting ervan wordt aangepakt. Het wordt een interactief bezoekerscentrum met diverse tijdelijke thematentoonstellingen naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De werken voor de herinrichting zijn in maart gestart, in mei zou het centrum weer toegankelijk moeten zijn.
De tijdelijke ontvangst via een container is een noodoplossing. De folder die we bij het bezoek meekrijgen, is geen noodfolder, maar is er een die nog dateert van Defensie onder het commando van minister Flahaut en dat is er een beetje aan te zien.

Duitse bunker

Vlak buiten de Dodengangsite bevindt zich nog een Duitse bunker. Een belangrijk relict, want zo is te zien hoe van op welke kleine afstand Duitsers en Belgen hier oorlog voerden. De bunker is in verval, staat op instorten. Gelukkig hebben minister Crevits en minister Defensie De Crem mekaar gevonden om de Duitse bunker te restaureren én in de Dodengangsite op te nemen. We nemen aan dat Defensie heel wat redenen had om er pas in het herdenkingsjaar 2014 in te slagen die bunker bij de site te voegen.

Vlaams en federaal

Er was de voorbije maanden af en toe wat 'frictie' tussen federale en Vlaamse 'instanties' over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Vlaanderen kreeg wel eens het verwijt dat het voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog het laken nogal strak naar zich heeft toegetrokken. Als dat al zo is, dan hoeft men niet per se met opgestoken vinger naar de Vlaamse regering te wijzen. Het ziet er immers naar uit, zo vermoeden wij, dat de federale regering bijzonder karig is met middelen voor die herdenking en bovendien de voorbereiding voor de herdenkingen zeker niet v
roeger is gestart dan de Vlaamse regering. Mocht dat anders zijn geweest, dan was het bezoekerscentrum bij de Dodengang nu wel al klaar geweest, vermoeden wij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...