AVERECHTS GEDACHT. Politici, moeten/mogen wij nog gaan stemmen?

Het is natuurlijk maar een peiling, maar toch, stel dat het verkiezingen waren, hoe zit dat dan met mogelijke coalities? Lieven Verstraete in Terzake, vrijdagavond.
Hoezo, is het maar een peiling? Wie de uitslag van de peiling had gemist en net daarachter in 'het nieuws' viel, vrijdagavond, had zich op verkiezingszondag kunnen wanen. Coalities werden gesmeed, regeringen ineengeknutseld - de Vlaamse regering kon op amper 10 dagen tijd zo worden gevormd, luidde het - en wat anders inderdaad maar peilingen zijn, werd nu voor evangelie meegedeeld én als dusdanig ook geloofd. Behalve door de verliezers. Maar straks ontkennen die toch ook de verkiezingsuitslag.


Voor de show

Moeten, mogen wij straks nog gaan stemmen? Of doen we dat alleen nog maar voor de show? Letterlijk in dit geval, de tv-show.

Averechts radertje

Er is ineens zo'n averechts draaiend radertje in ons hoofd op gang geschoten, door die peiling en door de hele heisa over wat nog altijd maar een 'denkbeeldige' uitslag is. Als wij nu eens niet stemmen voor wie we van plan waren te stemmen, 'vervalsen' wij dan de peilingresultaten? Zetten wij de peilers en al diegenen die menen dat ze al konden achterhalen voor wie we zouden stemmen, een hak? Kijk, daar hadden wij nu eens echt zin in.

Niet klagen

Benieuwd of anderen ook me zo'n ineens opduikend averechts werkend radertje bij zichzelf ontdekten.... Al kan het natuurlijk altijd dat die almachtig wetende peilers ook dat in rekening hebben gebracht.

Eén ding is duidelijk: het stemmen zelf hebben ze herleid tot een marginaal gebeuren. Dat ze dan achteraf niet komen klagen over een gebrek aan interesse voor het stemmen, over het grote aantal blancostemmen, over het grote aantal ongeldige stemmen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...