OPGEMERKT. "Zelfs Belgen hebben meer passie..."

"Is de Nederlandse man het jagen verleerd?", vraagt de Volkskrant-journaliste aan Meral Polat, een Koerdisch-Nederlandse actrice. En de actrice zegt: "Turkse mannen nemen de leiding en laten je weten dat ze je leuk vinden. Marokkaanse mannen trouwens ook, en Italiaanse en Spaanse." En dan komt het zinnetje dat bij ons bleef haperen... "Ja, zelfs de Belgen zijn gepassioneerder."
Dat zei de 32-jarige Meral Polat vorig weekend in Volkskrant Magazine. "Ja, zefls de Belgen zijn gepassioneerder."

Passie

Leuk om lezen, dachten wij eerst. Ineens voelen we ons volbloed Belg en dus aangesproken. Zie je wel, horen we onszelf denken, we hebben meer passie in ons dan de Nederlanders. Altijd al gedacht. We hebben niet alleen meer passie, we stralen dat ook nog eens uit.

Het 'serpentiele' zelfs

Mooi dus, van die Meral Polat. Alleen... struikelen we dan ineens over het woordje 'zelfs'. Staat dat er net niet te veel, bedenken we dan. Dat Nederlanders niet overlopen van passie, dan weet iedereen. Dat ze minder passioneel zijn dan Italianen en Fransen, tot daar aan toe. Daarover hoeven ze zich niet meteen zorgen te maken. Van Italianen en Fransen weten we dat ze zo niet in alles dan toch in heel veel overdrijven. En niet het minst als het om passie gaat.
Maar dat de Nederlanders zelfs minder passie uitstralen dan Belgen, dat is erg. Heel errrrg. Dat is haast onvoorstelbaar. En dat zegt allicht meer over de Belgen dan over de Nederlanders. Kortom, een hoge dunk over ons passioneel vermogen heeft Meral Polat bij nader inzien dan toch niet.

Belgen

Bovendien valt het ons meteen ook op dat Nederlanders, als ze het over Vlamingen hebben, het steevast over Belgen hebben. Niet Vlaanderen is hun buurland, België is dat vooralsnog. Dat is veelbetekenend voor al die Vlamingen die intussen al in een opgesplitst België leven. Voor het buitenland is dat lang nog geen realiteit, integendeel. Elke keer dat ze het over ons hebben, bevestigen ze dat ze alleen in België geloven...




Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...