GEZIEN. Ziekenhuisdecoratie: Moeder Maagd ontspannend liggend, met Kind...

Er was niet zoveel om zien, in de koffiehoek van het ziekenhuis. Behalve wat passage van bezoekers en enkele bedrijfsautomaten met onverwacht veel ongezond lekkers. Onze blik viel op een opgehangen decoratie. Het doek erachter was met enige nonchalance tegenover het kunstwerk opgehangen.
Niettemin wist het beeld onze aandacht vast te houden. Nooit eerder hadden we de Moeder Maagd zo liggend gebeeldhouwd gezien.


ONSPANNEN LIGGENDE MAAGD

Zichtbaar ontspannen, het ene been wat opgetrokken, hield ze zonder al te veel moeite, met anders wel opvallend ranke vingers, haar Zoon in bedwang.
Hoewel het jongetje recht voor zich uit staarde, onverstoord, verraadde zijn gezicht iets guitigs.
Hoewel het beeld ons daarover geen uitsluitsel bracht, vermoedden we dat er vlakbij wat speelgoed lag rond gestrooid en dat de Moeder daarnet nog aan het spelen was, samen met haar Zoon. Tot Hij in de verte iets had ontwaard. Ook daarover geeft het beeld geen uitsluitsel. Zij ziet op dat ogenblik niet wat haar Zoon ziet, zij kijkt immers naar elders, ergens in het ongewisse.

RUSTOORD

Of het komt door haar rechtlijnig gezicht of door haar kapsel - het dotje slaagt er niet in om ons van het tegendeel te overtuigen - maar ze heeft een mannelijk-jongensachtig gezicht, vonden wij.
Misschien had ze niet haar beste dag toen de beeldhouwer langskwam of miste ze gewoon de tijd om wat meer regie aan haar kapsel te besteden. We weten het niet. Ze lijkt er zich allerminst druk over te maken. Per slot van rekening hangt het beeld allicht niet toevallig in het Maria's Rustoord-ziekenhuis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...