GEZIEN. Geen volk op Cuba voor Obama? In Waregem was - op bevel - al niet veel meer...

Historisch bezoek VS-preisdent aan Cuba
Of mensen beschikken over minder geheugen dan we verwachten of ze gebruiken het selectiever dan ooit. Op het VRT-journaal zagen wij daarnet hoe het Plein van de Revolutie er behoorlijk leeg uitzag, terwijl VS-president Obamaer een krans neerlegde. Opvallend weinig Cubanen, zei André Vermeulen en hij vond dat vrij verrassend. Dat gaf aan dat het bezoek in mineur verliep. Dat willen we best aannemen. Een natie die ruim een halve eeuw de deur op slot houdt voor de eilandengroep, maar wel zijn gevaarlijkste gevangenen daar stationeert...dat en nog zo veel meer werkt uiteraard het enthousiasme voor het historische bezoek niet in de hand.

ROLLUIKEN NAAR BENEDEN
Veel volk stond erin Waregem niet te kijken voor Obama
Maar... nog niet zo heel lang geleden hebben wij het bezoek van de VS-president aan onze provincie meegemaakt. In Waregem. De mensen die in de omgeving van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats woonden hadden er het bevel gekregen om binnenshuis te blijven. Meer nog: er werd hen bevolen om hun rolluiken neer te laten. Niemand mocht op straat - behalve een beperkte schare genodigden. Vreemde bevelen, vonden wij toen al, voor een bezoek van een staatshoofd van een bevriende natie. Wie een glimp wou opvangen van een Amerikaanse president was eraan voor de moeite. Hartelijkheid was niet gewenst. Als het er bij ons op die manier al aan toeging, hoe moet dat dan niet zijn in Cuba, zo vroegen wij ons af.

Het plein van de revolutie in Havana
OPPERVLAKKIGHEID VAN TV-JOURNAALS
Wie over het bezoek van Obama aan Cuba duiding wil, is aangewezen op wat kranten brengen. De tv-journaals muntten de voorbije dagen uit in het declameren van clichés over Cuba, over het embargo en over de revolutie. Cubanen die aan het woord komen, raken niet verder dan een of twee zinnen waarmee we alle kanten uit kunnen en de beelden die we te zien krijgen, zijn nog meer cliché dan die die we zelf namen tijdens ons bezoek aan Cuba. Er is - en dat is dan het goede nieuws - nog een toekomst voor kranten. Zolang er mensen zijn die meer willen weten dan wat ze uit zichzelf al weten. Voor wie nog meer wil weten over Havana en Cuba, kunnen wij 'Havana zonder make-up' van Herman Portocarero heel sterk aanbevelen. Het boek is net verschenen.Reacties

Populaire posts van deze blog

OPGEMERKT. Voor het eerst weer dagen zonder...