GEHOORD. Een bejaarde Cubaan weet meer te vertellen over Vlaanderen dan een Nederlandse...


Taxi Luis. Dat stond op zijn houten kruiwagen. We waren aan het wandelen in Trinidad in Cuba. We lazen het opschrift op de kruiwagen hardop en de man knikte. Hij had ons horen babbelen en vroeg - in het Spaans - of we Duitsers waren. "Belgen", zei de Vrouw.

 LIMBOERG
"Nederlands- of Franssprekend", vroeg de ranke zeventiger verder. "We zijn Vlamingen", antwoordde de Vrouw. Zij spreekt Spaans, wijzelf niet.
"En van welke streek", vroeg de man verder. Omdat we vermoedden dat Kortrijk en Roeselare niet meteen tot de parate aardrijkskundige kennis van een bejaarde Cubaan behoren, zeiden we dat we uit de omgeving van Brugge afkomstig waren. "West-Vlaanderen dus," zei de man.
Onze verbazing was niet gering. En dat merkte de Cubaan. "Er zijn er vijf, provincies in Vlaanderen", zei hij en hij somde ze in één ruk op. Alleen bij Limburg aarzelde hij wat, het werd Limboerg. En hij ging nog verder. Brabant ligt wat moeilijk wist hij, dat heeft met Brussel te maken en met het andere landsgedeelte. Maar hij wist dat Leuven de hoofdstad van Vlaams-Brabant is en hij wist ook zonder aarzelen de overige provinciehoofdsteden te noemen...
 
HET ZWIN
En Brugge, zei hij, dat is vlakbij het Zwin!
Hij zag er niet meteen uit als iemand die in diplomatieke dienst bij voorbeeld veel in het buitenland had gereisd. Maar in Cuba, dachten wij, weet je maar nooit. En dus vroeg de Vrouw of hij ooit in Vlaanderen of België was geweest. "Nee, wij kunnen het land niet uit. Maar ik ken mijn aardrijkskunde", antwoordde hij met een glimlach om de verwondering die hij op onze gezichten las. Om de man niet in verlegenheid te brengen durfden we hem niet vragen om ons de structuur van ons land verder uit te klaren en we lieten ook na te informeren naar enkele begrotingstechnische tips.  Hij wenste ons nog een aangename reis verder in Cuba en sprak de hoop uit dat het met Vlaanderen in het bijzonder en België in het algemeen goed zou gaan en stapte gezwind verder.

NEDERLANDSE DAME
Wij waren op reis met een Nederlandse groep in Cuba. Eén van de meereizende Nederlandse dames vroeg ons waar we in Belgiê woonden. In West-Vlaanderen, zeiden we. "Is dat dan het Frans- of Nederlandssprekend gedeelte van België", vroeg de dame doodernstig.
Er loopt ongetwijfeld veel verkeerd in Cuba, maar het onderwijssysteem - gratis van kleuterschool tot en met universiteit - werkt meer dan behoorlijk, net zoals de gezondheidszorg daar. In Nederland loopt er af en toe ook wel eens een wiel af en noch onderwijs noch gezondheidszorg zijn er gratis. Zeker wat het onderwijs betreft blijkt dat niet meteen een kwaliteitsgarantie...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...