VERBOUWEREERD. Dit is niet het Europa waarvan wij droomden...

De poorten mogen weer dicht. Doe het hek op de knip. Sluit die grenzen nu maar, we zijn met zijn allen weer thuis. Steek het haardvuur aan, strijk gezellig neer tussen de knuffelkussens op de bank en geniet na, voor ze alweer verdwijnt, van de verwondering over de eenvoud van zo veel levens waaraan we rakelings voorbij flaneerden in die authentieke dorpen van verre, zonnige vakantielanden.

Veilig beschut
Laat ons nu met rust, we zijn uitgekeken en afgemat. Moe van vakantie. De problemen komen straks wel weer vanzelf. Onze problemen en die lossen wij, zo onder ons, wel op. Veilig beschut achter de gevels van eigenwaan en zelfgenoegzaamheid.

Naar De Panne
Intussen - o heerlijk Europa - wijzen we de haveloze Syriërs die illegaal op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, het land uit. Voor middernacht moeten ze weg - want stel je voor dat ze een nachtmerrie worden voor dit anders al zo gekwelde land - en - harteloos zijn we niet - we helpen ze. Met een treinticket tot De Panne. Verder kunnen we niet. De grens moeten ze zelf over en in Frankrijk... ? Daar zijn ze al even illegaal en al net zo vluchteling als bij ons. Maar - europa, nee-euh,  eureka - het is niet langer ons probleem.

De krochten van de kneuterigheid
Alle Menschen werden Brüder... Nooit eerder werd het Europese volkslied zo vals gespeeld als vandaag.
Laten we onze droom Europa, waarvoor we, toen we op de drempel van ons volwassen leven stonden, zo fanatiek supporterden, laten we die droom straks in duigen vallen? Kruipen we straks als gefrustreerde, krenterige trollen weer in de krochten van de kneuterigheid? Of staan we in de wereld, met open vizier en met een vrijgevochten geest, klaar om te geven en te nemen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

OPGEMERKT. Voor het eerst weer dagen zonder...