Help, Sinterklaas is een vrouw...

Het moest er van komen, natuurlijk. Wie erkenning wil als Werelderfgoed, moet zich buiten zijn dorp wagen en zich aan de wereld presenteren. Dat niet iedereen dan applaudiseert met wat je presenteert, hoort er bij. Geef toe, wie niet van kindsbeen af vertrouwd is met de Sinterklaastraditie, moet daar ongetwijfeld vragen over hebben. Niet alleen over het zwart van de knecht van Sinterklaas, maar ook over de outfit van de Sint - een bisschop dan nog wel - en niet in het minst over de vreemde 'pedagogiek' die hij met zich meevoert over de daken. Waar ouders niet in slagen, lost hij in het slechtste geval met 'zak en roe' op en in het beste geval koopt hij de kinderen om met speelgoedgeschenken. Overigens, waarom was er ook nooit eerder protest van vrouwen tegen die homogeen mannelijk gezelschap?

Voor de eeuwigheid
Tradities moeten we in ere houden, wordt er bij hoog en bij laag beweerd. Maar is dat zo? Laat ons hopen dat dit niet per se het geval is. Het alternatief - een Bokrijk-samenleving - kan dan wel leuk zijn voor een eendagstripje, maar niemand staat te springen, nemen wij aan, om permament en bij leven al op 'sterk water' te worden gezet.
Zal een wereldorganisatie als de VN erin slagen om het Sinterklaasfeest en -traditie te laten verdwijnen? Vermoedelijk niet. Dat zal, vrezen wij, al veel eerder gebeurd zijn door onze 'handel en wandel'. De voorbije jaren was de Kerstman al behoorijk terrein aan het winnen - op de kalender en in de speelgoedzaken. De kans dat de twee mekaar in onze winkelstraten letterlijk tegen het lijf wordt elk jaar iets groter. Tot een straatgevecht zal het allicht niet komen, tegen die tijd is Sinterklaas, zo vrezen wij, al te zwak en te oud om zich tegen de opschepperij van de Kerstman met hand en tand - of beter met staf en roe - succesvol te verzetten.

IllegaliteitOf misschien ruilt Sinterklaas in een Spaanse colère voorgoed de dakloperij voor een ondergronds bestaan en duikt hij onder in de illegaliteit. Dan wordt hij ongetwijfeld op slag weer een stuk aantrekkelijker...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...