Fietsen gratis op treinen? Ondoordacht voorstel van SP.A'ers Geerts en Temmerman

Kamerleden David Geerts en Karin Temmerman (SP.A) vinden dat pendelaars hun fiets gratis moeten kunnen meenemen op de trein. In een persbericht pleiten ze zondag voor het afschaffen van de fietstoeslag van vijf euro voor een enkele rit en voor een op het vervoer van fietsen voorziene treininfrastructuur.
Een ondoordacht voorstel, vinden wij en daar hebben wij eerst over nagedacht.
Op een doordeweekse pendeltrein reizen vlot 700 pendelaars. Neem nu dat een op vijf van die pendelaars van plan is om de fiets mee te nemen naar het werk. We kunnen ons zo al inbeelden wat voor gekmakend geharrewar het wordt als in de diverse stations 's ochtends een 30 -tal mensen met hun fiets de trein op willen. Daar zijn die treinen natuurlijk niet op voorzien. Dat hebben de SP.A-kamerleden alvast goed gezien. In Brussel stappen die 140 fietsende pendelaars dan gezamenlijk van de trein... kunt u het zich al voorstellen? En dan maar klagen dat de treinen niet op tijd kunnen vertrekken, laat staan aankomen... Van het weekend heeft een SP.A-vicepremier in een krant nochtans verklaard dat stiptheid van treinen één van de prioriteiten wordt voor de nieuwe baas van de NMBS.

Achterban
Dan maar de infstrastructuur aanpassen: stationsgebouwen en perrons fietsvriendelijk maken, nieuwe treinstellen, aanpassingswerken aan bestaande treinstellen... Zelfs al gaat het straks allemaal vlotter en sneller bij de 'nieuwe' NMBS, dan nog wordt dat een werk van jaren. Kostprijs? Onvoorstelbaar veel. Ook dat wordt een kwestie van jaren.
Hebben de SP.A'ers dat soort bedenkingen niet gemaakt? We kunnen het ons nauwelijks voorstellen. Hebben zij hun ruime achterban binnen de NMBS - socialistische vakbond is niet de kleinste bij het Spoor - dan niet geraadpleegd? Mocht ik een SP.A-lid zijn dat bij het rollend personeel van de NMBS werkt, ik zou mij waarlijk geschoffeerd voelen door dit voorstel.
Moeten wij dan geen fietsende pendelaars? Natuurlijk wel. Maar bouw in de buurt van de stations voldoende verhuurfiets-plaatsen uit. Dat kan vlotter dan alle treinstellen aan te passen en stations om te bouwen en bovendien vertraagt het de op- en afstaptijd van reizigers niet. Een stuk eenvoudiger én comfortabeler voor al wie met het Spoor te maken heeft.

Laat ons hopen dat de SP.A-Kamerleden over onderwerpen als tewerkstelling, onderwijs, kansarmoede en sociale zekerheid met meer kennis van zaken en met meer zin voor realiteit spreken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...