Een dagje Brusselen en zeker 10 auteurs ontmoeten

Nee, deze keer geen overnachting in Brussel om 2 dagen van het Passa Portafestival Imagine mee te maken. Twee jaar geleden lukte ons dat wel en het werden een bijzondere twee dagen. Omwille van familiale verplichtingen moeten we het dit jaar beperkt houden tot één dag, een volle zondag, zij het zonder zon, luidens de voorspellingen.
Aan het Passa Portafestival nemen tientallen schrijvers van over de hele wereld deel. David Van Reybrouck noemde de happening het TW-festival van de letteren.

Route
Het uitstippelen van een 'route' waarbij we zoveel mogelijk auteurs kunnen beluisteren wiens boeken ons na aan het hart liggen, is geen sinecure. Het wordt kiezen en verliezen. Geen Saskia De Coster, geen Elvis Peeters, geen Geert Mak, geen Anne Enright, geen Tommy Wieringa, geen Karl Ove Knausgard - die zagen we in Theoria in Kortrijk, zo ver komen die Noren... nee, we kiezen auteurs van wie we vermoeden dat de kans klein is om ze later nog terug te zien.

Gokken

Al kan dat nog verrassend uitpakken, met dat gegok.
We hebben ons zo eens, bij wijze van spreken, bergen verzet om toch maar een avond met Gyorgy Konrad bij te wonen. De man is op leeftijd, moet vanuit Hongarije overvliegen, sprak bijzonder traag en moeizaam. Het zou wel eens een laatste keer kunnen zijn... Intussen hebben we Konrad al drie keer kunnen ontmoeten. Twee keer in Gent, een keertje - vrij onlangs - in Brussel, in Passa Porta.


Imagine
Het wordt zondag dus een route die zich vooral binnen de Bozar zal afspelen. We zien er Nooteboom, Uwe Tim, Geert Van Istendael, Laurent Binet, Lydia Davis, Bart Moeyaert, A.S. Byatt en Julian Barnes. We maken een zijsprongetje om Enrique Vila-Matas te zien in de Vaudeville. Benieuwd of het ons allemaal gaat lukken.
Jammer dat we donderdagavond de Babel-uitzending van Klara niet konden bijwonen, waar o.a. Marc Didden over zijn Claushommage kwam spreken en waar de bijzondere stem van Annemie Tweepenninckx voor ons eindelijk een gezicht had gekregen.

Lente
Laat de lente maar herfst wezen buiten, zondag, wij warmen ons in Bozar aan 101 stemmen van mensen die iets te vertellen hebben...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...