Niemand zag ze vliegen. Over avondlijk natuurwandelen en jeugdsentiment



Voor we het bos werden ingestuurd, trakteerde een gids ons op een uiteenzetting over het onderscheid tussen  'ware muizen', 'woelmuizen' en 'spitsmuizen' op het provinciaal domein Wallemote in Izegem.

Een avondlijke natuurwandeling op het domein Wallemote in Izegem. Of we daar zaterdagavond zin in hadden? Ja en neen dus. Wallemote... dat was een brok jeugdsentiment, met scherpe en ranzige zweetrandjes. In een ver verleden gingen we er als collegeleerlingen sporten. Het was een kwestie van moeten en daarom alleen al, maar niet uitsluitend daarom, ferm tegen onze goesting.

Regenarme woensdagen

We hadden er toendertijd de keuze: voetballen of lopen. Voor voetbal kwamen we niet in aanmerking: we deden er alles voor opdat geen enkele klasploeg interesse zou tonen in onze deelname. Veel moeite hoefden we daarvoor zelfs niet te doen. Dus werd het lopen en vooral wandelen zodra we uit het oog van de surveillant verdwenen.  Maar het leukst was het als het regende: dan werd de sportmiddag geruild voor een studienamiddag en konden we om vier uur naar huis.  Helaas, ga maar eens na, van alle dagen in de week regent het het minst op woensdag.

Enfin, uitgerekend nu het ook al op televisie al sport is wat de klok slaat, leek het ons wel wat om onze aversie voor sport nog wat extra zuurstof te geven met een wandeling door het ooit door ons meest vervloekte kasteeldomein.

Gewapend

Een natuurwandeling om er de rijkdom aan nachtvlinders, vleermuizen en ander 'ongedierte' te ontdekken... De belangstelling was groter dan we dachten en al meteen viel het ons op dat we 'nieuw' waren in dit gezelschap: de meesten waren getooid in 'schutkleuren', stapten 'laarsgewijs' en waren gewapend met verrekijker en zaklamp. Wij daarentegen leken zo van een zomers terras weggelopen. Dat was trouwens ook zo.

Zeldzaam

De organisatoren hadden de parktrip ernstig voorbereid. Ze hadden een met didactisch materiaal volgestouwde bestelwagen bij zich en toverden er bokalen met in sterk water zwemmende woelmuizen, spitsmuizen en ratten te voorschijn;  er stonden lichtbakken geïnstalleerd om de nachtvlinders te lokken , in een tiental muizevalletjes wachtten knaagdierlekkernijen en 'batdetectors' verklankten de geluidloze vlucht van vleermuizen... Helaas, de meeste vleermuizen leken met vakantie, de nachtvlinders gedroegen zich vrij mottig en de muizevalletjes waren finaal gesaboteerd door boterslakken... Tot zichtbaar contentement van een zwartwitte poes die net iets te vaak over het terrein paradeerde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...